Tenth Street

Calgary. AB

A careful configuration of wood and concrete volumes negotiates the steeply sloped site, provides the owner with a high degree of privacy, and takes full advantage of views to downtown Calgary. The site drops in elevation from north to south by more than 7 meters; so steeply in the backyard that it becomes unusable. To solve this issue, a series of retaining walls and green roofs were implemented to raise the rear yard allowing for a walk-out basement. From the basement, the landscaping extends to encompass the top of the garage. This effectively reclaims this previously unusable portion of the site. From this initial design move, the form of the house emerged through an additive process where wood and concrete volumes were arranged to address privacy issues and views to Calgary’s downtown core

Principal Architect: Marc Boutin, MBAC
Project Designer: Matthew Stanley